ilta-sanomat logo    sanasepot-logo

Ristikko SM 2005: Välierät

Kuvia välieristä ja finaalista (sekä tulokset).

Yleistä

Sanasepot ry:n ja Ilta-Sanomien järjestämän Ristikko SM 2005 -kisan välierät pidetään lauantaina 9.4.2005 Helsingin pääpostin talossa (Rautatieaseman vieressä). Sisäänkäynti on Mannerheimintien puolella nykytaiteen museo Kiasmaa vastapäätä.

Välieriin kutsutaan vuoden 2003 mestari ja (noin) 100 välieriiin haluavaa ratkojaa, jotka ovat ratkoneet kolmannen alkueräristikon oikein ja nopeimmin.

Välieriin osallistuvien ratkojien tulee maksaa omat matkakulunsa.

Ilmoittautuminen ja Ilta-Sanomien tarjoama aamukahvi on kello 8:30–9:45. Kilpailija saa nimilapun, jossa on hänen arvottu kilpailijanumeronsa. Vuoden 2003 mestari kilpailee kuitenkin numerolla 1. Paikka kisasalissa on merkitty kilpailijanumerolla, joka on pöydällä muovitaskussa.

Kisan avaus on noin kello 10. Avauksen jälkeen kerrataan lyhyesti välierien säännöt. Ensimmäisen välieräristikon ratkonta alkaa noin kello 10:15.

Kisan kulku

Toimitsijat jakavat kunkin välierän ristikot nurin päin. Ennen aloittamista kilpailija kirjoittaa ristikon kääntöpuolelle oman ratkojanumeronsa ja nimensä tekstaamalla selvästi.

Ristikon saa kääntää oikein päin ja ratkonnan aloittaa vasta sitten, kun kisatoimitsijat antavat siihen luvan.

Kun kilpailija on saanut ristikon ratkottua ja tarkistettua, hän

Jos kilpailija ottaa ristikkonsa uudelleen esiin tässä vaiheessa, hänen ratkonta-aikaansa lisätään 3 minuuttia. Ensimmäisen välieräristikon ratkontaan on aikaa 15 minuuttia, toisen 30 minuuttia ja kolmannen 45 minuuttia.

Toimitsija kirjaa ratkonta-ajan omaan listaansa ja vasta sen jälkeen noutaa ristikon. Tässä vaiheessa kilpailija saa poistua salista, mutta ei saa jäädä ovensuuhun keskustelemaan.

Välierien välissä on tauko, jonka aikana toimitsijat tarkastavat ratkomukset. Ensimmäisen välierän tulokset saataneen julkistettua toisen välierän aikana. Toisen välierän tulokset lienevät tiedossa ennen kolmannen välierän alkua.

Toisen välierän jälkeen on lounastauko noin kello 12–13:30. Kannattaa ottaa huomioon, että raskas syöminen ja juominen voivat heikentää suorityskykyä.

Välierien kuusi parasta jatkaa finaaliin.

Välierien pistelasku

Jokaisesta oikein ratkotusta vastaussanasta saa pisteitä:
  1. välierä: 1 piste
  2. välierä: 2 pistettä
  3. välierä: 3 pistettä

Väärä tai puuttuva piilokirjain on siis pienempi virhe kuin väärä ei-piilokirjain.

Kilpailija saa aikahyvityksen jokaisesta täydestä minuutista, joka hänellä on ratkonta-aikaa jäljellä. Jokainen virheellinen vastausruutu vähentää aikahyvitystä minuutilla. Aikahyvityksen arvo on 5 pistettä/minuutti.

Jos aikahyvitys on vaikkapa 5 minuuttia, mutta ratkomuksessa on 3 ruutua väärin, ratkoja saa (5–3)×5=10 pistettä lisää. Jos virheitä on enemmän kuin aikahyvitysminuutteja, hyvitys on nolla (ei siis negatiivinen).

Täysin oikein ratkottu ristikko antaa 30 pisteen bonuksen, mikä vastaa kuuden minuutin ratkonta-aikaa. Yksi virhe tulee siis melko kalliiksi, joten ratkomus kannattaa tarkistaa, jos ehtii.

Ensimmäisessä välieräristikossa on 85, toisessa 82 ja kolmannessa 86 sanaa. Jos kilpailija ratkoo ne kaikki täysin oikein, saa niistä bonuksineen yhteensä 597 pistettä (+ mahdollinen aikahyvitys).

Huom! Koska yksittäisistä kirjaimista ei saa pisteitä, ei ole mitään järkeä täyttää kaikkia ristikon tyhjiä ruutuja viime tipassa esimerkiksi A-kirjaimilla. Vain oikeista sanoista saa pisteitä, ei oikeista kirjaimista.

Finaali

Finaali alkaa noin kello 16, ja siinä välierien kuusi parasta ratkovat yhden ristikon yleisön edessä. Aikaa ratkontaan on 30 minuuttia. Välierien tuloksilla ei enää ole merkitystä, ja kaikki finalistit aloittavat ratkonnan yhtä aikaa.

Finaalissa ratkaisee se, kuinka monta sanaa ratkomuksessa on oikein (tai väärin). Jos kahdella tai useammalla ratkojalla on yhtä monta sanaa väärin, ratkaisee käytetty ratkonta-aika heidän keskinäisen järjestyksensä. Hitaasti mutta oikein ratkottu ristikko siis voittaa nopeasti mutta väärin ratkotun.

Suomen mestari saa palkinnoksi 1000 euroa. Toiseksi sijoittunut saa 500 euroa ja kolmas 250 euroa.


13.4.2005  Muutokset mahdollisia.