11.12.2005  
Juha Hyvönen <juha.hyvonen@iki.fi>

Antero Vipunen: Taikaneliö

Sudoku-tyyppisiä tehtäviä on jonkin verran julkaistu aiemminkin. Yksi samanlaista päättelyä vaativa sijoittelutehtävä on Antero Vipusessa.

Antero Vipusen taikaneliötehtävä
Lähde: Yrjö Karilas (toim.): Antero Vipunen, 4. painos, WSOY 1966, s. 445
[1. painos ilmestyi vuonna 1950.]

14. Erikoislaatuinen taikaneliö on tämäkin. Siinä ei ole kysymys rivien numeroiden summasta. Neliön 49 ruutuun on seitsemään kertaan numerot 1—7 sijoitettava niin, ettei sama numero saa esiintyä kuin yhden ainoan kerran kussakin vaakasuorassa, kohtisuorassa ja viistossa rivissä. Kaksi riviä on jo asetettu paikoilleen.

Tehtävässä ei määritellä, mitä ovat viistot rivit. Kirjan muissa, tosin erityyppisissä taikaneliötehtävissä puhutaan vinoista riveistä, ja niillä tarkoitetaan lävistäjiä. Vain yhdessä toisessa tehtävässä mainitaan viistot rivit, ja täsmennetään niiden kulkevan kulmasta kulmaan.

On kuitenkin luultavaa, että tässä tehtävässä viistoilla riveillä tarkoitetaan kaikkia, myös lyhyitä viistorivejä, ei vain neliön lävistäjiä. Muutoin tehtävällä olisi useita ratkaisuja.


Voit ratkoa vuorovaikutteisesti. Klikkaa jotain tyhjää ruutua, niin pääset alkuun. Sivu ei kuitenkaan tarkasta mitään, joten vuorovaikutteisuus on hyvin näennäistä.

1 7
2 6
3 5
4
3 5
2 6
1 7

Tehtävä saattaa tuntua visaiselta, mutta se on itse asiassa varsin helppo, varsinkin jos huomaa numeroiden alkavan sijoittua systemaattisesti. Jos haluat riistää itseltäsi ratkonnan (ja oivaltamisen) ilon, ratko ensin vastaava 5×5-taikaneliö, niin huomaat neliön systematiikan.