28.3.2004  (28.4.2003)
Juha Hyvönen <juha.hyvonen@iki.fi>

HS-näköisristikko

Sanaristikkoportaalin sanaristikot.net keskustelupalstoilla on käsitelty jonkin verran myös Helsingin Sanomien sanaristikoita. Nimimerkki OSui kirjoitti maanantaina 28.4.2003 klo 12:24 aiheesta Ristikkosana "taav" seuraavaa:

Muut laatijat voivat vapaasti ottaa [Helsingin Sanomien ristikkolaatija Aulis] Lehdon tyylistä sen mikä on hyvää, ja korvata vielä paremmalla sen mikä on huonoa. Kai se käy helposti, kun saa näin mainion idean ihan valmiina!

Niinpä kaivoin esiin edellisen viikon Helsingin Sanomien ristikon (25.4.2003). Tiheässä kulkevat ratkaisulauseet ovat Lehdon ristikoille tyypillinen "mainio idea", joten kopioin ne oman laatimukseni lähtökohdaksi. Laadinnan kuluessa jouduin kuitenkin yhtä sanaa muuttamaan.

alkuperäisen ristikon ratkaisulauseiden sijoittelu Oheinen kuva havainnollistaa laadinnan lähtötilannetta. Kuvaan sinisellä merkittyjä ratkaisulauseita oli seitsemän, ja ne kulkivat ristikon laidasta laitaan vasemmalta oikealle joka kolmannella vaakarivillä.

Ylhäällä ja vasemmalla on mustalla merkitty yhden ruudun levyinen vihjealue, jonka ruutuja voi käyttää tarvittaessa myös vastausruutuna. Oikean alakulman tyhjä tila on Helsingin Sanomissa varattu kolme viikkoa aiemmin julkaistun ristikon ratkaisulle ja palkintojen arvonnan voittajaluettelolle.

Ristikon ratkaisulauseissa on toukokuisia tapahtumia vuosilta 1923 - 1983 vuosikymmenen välein. Vihjeenä on yksinkertaisesti seitsemän päivämäärää. Jotkut ratkojat kuulemma pyrkivät ensin selvittämään näiden Tapahtui-ristikoiden ratkaisulauseet mahdollisimman vähillä risteävillä sanoilla ja teoksen Vuosisatamme kronikka avulla.

Laadinta ei todellakaan ollut herkkua, koska ratkaisulauseet rajoittivat sanojen valintaa ja vihjeruutujen sijoittelua, mihin en ollut tottunut omissa ristikoissani. Vaikka tavoitteena oli välttää outoja ratkaisusanoja, niitä oli vain pakko hyväksyä, jotta ristikon rakenne säilyisi siedettävänä.

Alun perin tarkoitukseni oli vain laatia sanoite eli ristikon ratkaisu. Päätin kuitenkin vihjeittää ja piirtää ristikon puhtaaksi.

pseudo_hs_2220.pdf
(96 KB)
Katselua ja tulostusta varten tarvitset ilmaisen Acrobat Reader -ohjelman tai jonkin muun PDF-tiedostoja ymmärtävän ohjelman.

Sanaristikon analyysi osoittaa joitakin alkuperäisen ja näköisristikon eroja.

Ristikko on julkaistu myös Sanaseppo-lehden numerossa 2/2003, jonka pääkirjoitus käsittelee ristikkoa.