3.1.2004  
Juha Hyvönen <juha.hyvonen@iki.fi>

Lateraalista ajattelua

Lateraalinen ajattelu on tekniikka, jossa tietoisesti pyritään hypähtämään ajattelun urautuneilta pääväyliltä aivojen syrjäisille, hämärille ja kapeille sivukujille. Tosielämässä emme koskaan tiedä kaikkia asiaan vaikuttavia seikkoja. Dekkareissa syyllinen selviää, kun salapoliisi oivaltaa jotain, jonka avulla kaikki loksahtaa kohdalleen.

Lateraaliset pulmat perustuvat siihen, että jätetään yleensä vain yksi olennainen seikka kertomatta. Ratkojan pitää se sitten keksiä.

Vieraissa

Kerran, kun olin tulossa kotiin, näin vaimoni kastelemassa kukkia kerrostaloasuntomme parvekkeella neljännessä kerroksessa.

Kyseisessä talossa - joka valmistui 1980-luvun puolivälissä - ei ole hissiä. Nousin portaita talon kolmanteen kerrokseen, jossa soitin erään asunnon ovikelloa. Vaimoni oli yhä neljännessä kerroksessa.

Asunnossa asui aviopari, ja tiesin, ettei aviomies ollut kotona. Jos mies olisi ollut kotona, en olisi soittanut ovikelloa. Miehen vaimo, joka oli asunnossa yksin, avasi minulle oven, joten astuin sisään.

Nainen ei kertonut, missä hänen miehensä oli, mutta tiesin, että mies oli meidän asunnossamme minun vaimoni kanssa.

Jonkin ajan kuluttua menin minulle oven avanneen naisen kanssa sänkyyn, jossa rakastelimme keskenämme. Olin aivan varma, että naisen aviomies oli samaan aikaan minun vaimoni kanssa meidän sängyssämme.

Asiassa ei ollut moraalisesti mitään arveluttavaa, ja jopa paavi hyväksyisi sen.

Mistä oli kyse?

Kuolema pellolla

Mies menee ulos. Hän on terve ja hyväkuntoinen. Hän on menossa kohti tyhjää peltoa. Pelto on aivan tavallinen pelto, siellä ei ole ihmisiä, eläimiä, koneita, myrkkyjä tai muuta vaarallista.

Mies tietää, että jos hän jatkaa matkaansa ja pysähtyy pellolle, hän kuolee. Hän tietää myös, että pysyisi hengissä, jos palaisi takaisin sisään.

Pellolla mikään ei ole muuttunut eilisestä, jolloin mies meni pellolle edellisen kerran. Hän kuitenkin jatkaa matkaansa, saapuu keskelle peltoa, pysähtyy ja kuolee.

Mitä tapahtui?

Kääpiö hississä

Mies asui yksinään 15-kerroksisen talon ylimmässä kerroksessa. Joka työpäivä hän meni hissillä 15:nnestä kerroksesta talon pohjakerrokseen ja pyöräili töihin saadakseen liikuntaa. Hän asui maassa, jossa oli lämmintä ympäri vuoden.

Talon hissi ei ollut koskaan epäkunnossa ja toimi aina kuten hissin oletetaan toimivan. Hississä oli jopa oma generaattori sähkökatkojen varalta.

Työpäivän jälkeen mies oli väsynyt ja olisi halunnut päästä kotiinsa mahdollisimman nopeasti. Siitä huolimatta hän meni joka päivä hissillä vain talon 10:nteen kerrokseen ja kipusi portaita loput 5 kerrosta.

Hänellä ei ollut mitään asiaa kerroksissa 10-14 asuville eikä muillekaan talossa oleskeleville. Sitä paitsi hänellä oli heikot polvet, joille portaiden nousu ei tehnyt hyvää.

Miksi mies kuitenkin käveli 5 kerrosta joka työpäivä?

Ai niin! On vielä syytä mainita, että mies oli kääpiö, eikä hän näin ollen ylettynyt painamaan ylempien kerrosten nappuloita. Jos hän olisi ylettynyt, hän olisi kotiin tullessaan aina painanut 15:nnen kerroksen nappulaa. (Vastaus siis ei ole, että mies oli kääpiö.)