Juha Hyvönen
Ristikon anatomia
IS-kovis 18.7.2020
Ristikko on parhaimmillaan silloin, kun loogisin tapa aloittaa sen ratkonta on väärä tapa.
– Onsilo Kaar, ristikkologian desantti
Ristikossa on
100 ratkaisusanaa ja
326 vastausruutua, joista
piiloruutuja on 14 (4,3 %).
Ratkaisusanojen keskipituus on 6,38 kirjainta.
Ladattava ristikko on LibreOffice-laskentataulukko, ja siksi sen voi ratkoa suoraan tietokoneella. Tosin kirjaimen syöttämisen jälkeen pitää erikseen siirtyä toiseen ruutuun.
Käsittelen anatomiassa vain vihjeitä, jotka eivät ehkä avaudu ratkaisusanankaan avulla. Käyn ne läpi vihjeiden järjestyksessä riveittäin ylhäältä alkaen.
Oletan ratkojan ymmärtävän sanaristikoiden perussäännön, että ratkaisusana on itsessään perusmuodossa. Vaikka vihjeen selitys viittaisi taivutusmuotoon, niin se on perusmuotoisen ratkaisusanan homonyymi eli samalla tavalla kirjoitettu tai ääntyvä mutta erimerkityksinen sana.
Ratkaisusana selityksineen putkahtaa esiin vihjettä klikkaamalla tai tökkäämällä. Toinen klikkaus joko vihjeeseen tai selitykseen piilottaa selityksen.
Vihjeet (riveittäin ylhäältä alkaen)
= TYTYYTYYTYVÄISYYS
Tämä ristikon lähtökohtana ollut sana on kieli poskessa muodostettu tilapäissana. Ristikon idea syntyi, kun aloin kirjoittaa
Kielitoimiston sanakirjan hakukenttään tyty, kun tarkoituksenani oli hakea tyyty-alkuisia sanoja. Ennen kuin ehdin korjata näppäilyvirheeni, hakukentän alle putkahtikin tytyy , jota uteliaisuuttani klikkasin. Tytyy on tutumman tutu-sanan eli balettihameen suomalaistettu muoto.
= ETYYLIT
Vihjesanan E-kirjaimet ovat eri tyylillä: ensimmäinen E on lihavoitu ja toinen E on kursivoitu .
= LÖYTÄJÄ
Heureka! eli ”Olen löytänyt!” on muinaiskreikan sana, jonka Arkhimedeen väitetään huudahtaneen, kun hän keksi kylvyssä – ilman Helga-neitiä –, että epämääräisen muotoisen kappaleen tilavuus voidaan määrittää upottamalla se veteen.
= NÄLÄT
Hiuka on nälkä tai sen tunne; hiuka-sanan genetiivi on hiuan tai hiukan.
= JÄISYYS
Lokakuu alkoi ja syyskuu jäi taa. Alun perin kaavailin vihjeeksi TULI TALVI!, mutta silloin vihjeen olisi helposti voinut ymmärtää niin(kin), että talvella on jäistä tms. sen sijaan, että syksy eli syys jäi taa talven tullessa.
= ALTISTI
Viruslinko on tilaisuus tai paikka, jossa useat ihmiset ovat altistuneet virukselle. Se siis altisti ihmiset virukselle.
= INDIANA
Juju on niin sanottu skytismi . Soitettu on MELODIA, mutta vihjeen MELOIN-sanassa DIA:n tilalla on IN, eli siinä on IN DIA:NA.
= ERROL
Vihjeen Robin ei ole genetiivi vaan viittaa yhteen Errol Flynnin tunnetuimpaan elokuvarooliin Robin Hoodiin.
= MISKAT
Vihje ja ratkaisu luetaan takaperin: AUTO + M = TAKSI + M
= ÄKÄINEN
Kuvan 8-piikkisen atraimen ensimmäinen piikki on katkennut, samoin 8-kirjaimisesta VÄKÄINEN-sanasta puuttuu ensimmäinen kirjain.
= IRAT
Verottajalla on virat, mutta sekä vihjeestä että ratkaisusta on poistettu ensimmäinen kirjain.
= PAARIA
p + aari + a
= ERIUSKOISUUS
Kiista, jossa toinen luulee eli uskoo päinvastaista kuin toinen.
= ITKUT
Itkemisestä kuuluu usein ”Ää!”.
= EMÄKIT
Emäkki on rikkakasvi eli lyhyemmin rikka, jonka monikon partitiivi on rikkoja.
= ERITÄ
Sekä vihje että ratkaisu ovat imperatiiveja (kuolata, erittää).
= ÖITSIT
Kesäisin nuorukaiset tapasivat käydä aitoissa yöjuoksulla eli öitsillä tarkastamassa neitosten käsityötaitoja [!!!] selvittääkseen heidän sopivuuttaan vaimoksi.
= ARTO
Artoteekki on taidelainaamo.
= TIIAT
Kellotaulussa on tunnit eli tiimat, ja taulu on jaettu kuuteen sektoriin. Neljäs sektori on valkea ja muut vihreitä, joten tiimat-sanan neljäs kirjain pudotetaan samoin pois.
= LINDFORS
Taitoluistelija Viveca Lindfors ehti luistella monilla eri jäillä ennen lopettamisilmoitustaan 27.7.2020.
= SKINI
Uusi on uusia-verbin imperatiivi, joka viittaa järjestämään niksi-sanan kirjaimet uudelleen.
= ANNI
Anni Polva. Tosin neiti Heinosesta tuli avioliiton myötä oikeasti rouva Polviander, eikä muita Polva-nimen käyttäjiä ole tainnut olla, koska Annin viisi lastakin lienevät olleet Polviandereita.
= KUUNOT
Q:n eli kuun sisällä on kirjainpari OT eli KUUN OT.
= ASLAK
Made on kala, joten lisäämällä s kumpaankin saadaan madse ja kalsa. Kun ne luetaan takaperin, saadaan esdam ja Aslak.
= ANSARI
Vihjeessä on kaksi NAINEN-sanaa kolmella rivillä niin, että toisella rivillä on päällekkäin ensimmäisen sanan NEN ja toisen NAI. Ratkaisussa on vastaavasti osittain päällekkäin nimet ANSA ja SARI.
= SINIT
Kupissa on sinistä (= SINI-) teetä (= T), yhdistettynä siis SINIT. Painetussa lehdessä juoman väri ei välttämättä ole erottunut, minkä vuoksi teepussin narun päässä on (tummemman) sininen lappu. [Kaksi sinistä asiaa kuten juoma ja lappu olisivat sinet.]
= IISIT
Roomalainen numero D on 500, joka on paperiarkkien lukumääränä riisi eli DD on riisit. Siitä miinustetaan vielä R.
= MARC
Marco Polo, jossa kummankin sanan viimeinen kirjain puuttuu.
= ATSO
Sekä kurkkia- että katsoa-sanan imperatiivista (kurki, katso) on poistettu alku-K.
= ASKAROIJA
Vihjeen korjaa-sana viittaa anagrammiin, joka muodostetaan jakorasia-sanasta. [Imperatiivimuotoinen KORJAA JAKORASIA! olisi ollut teknisesti jopa parempi, mutta viittaus anagrammiin olisi ollut aivan liian selvä, eikö vain.]
= BITUMIT
Bitumi on mustaa, ja vihjeessä sitä on kahdesti.
= PISARA
Ilmassa putoava pieni vesipisara ja lehdellä paikallaan oleva kastepisara ovat lähes pyöreitä. Isot sadepisarat ovat tosin alapuoleltaan hieman litistyneitä. Viettävällä pinnalla valuva tai jostain juuri irtoamassa oleva pisara on ”kyyneleen” muotoinen.
= ATRIA
Pro patria, josta kummankin sanan ensimmäinen kirjain on poistettu.
= ASETAATTI
Taatti on juhla-asu, ja kun sotilaalla on asepuku, niin asevelvollisen lomapuku tai kapiaisen juhlapuku voisi olla asetaatti.
= ISAAC
Isaac Newton; N eli newton on voiman yksikön tunnus. [Ihan sama vihje ja ratkaisusana oli myös edellisessä viisi vuotta aiemmin julkaistussa IS-koviksessani, vieläpä lähes samassa kohtaa ristikkoa.]
= TRANSITO
eli kauttakulku tai -kuljetus.
Lisäilen selityksiä tarvittaessa.
• 29.7.2020 – LÄPI